söndag 21 mars 2010

Webb 2.0

Webb 2.0, ett internetfenomen som har inneburit mycket, både för mig själv och andra internetanvändare. Jag ska här ge dig en överblick över Webb 2.0 och vad det innehåller och vilka möjligheter detta har gett oss. Jag börjar dock med en kortare tillbakablick…

Innan webb 2.0 kom, d.v.s. när det var webb 1.0, var det mer en envägskommunikation som gällde. Ett meddelande kunde skickas iväg, men den som läste meddelandet kunde inte svara på det. T.ex. var det populärt att ha personliga hemsidor när webb 1.0 existerade. Där kunde den som skapade hemsidan lägga upp information om sig själv, etc., men besökaren kunde inte kommunicera med personen som gjort hemsidan.

Men när webb 2.0 kom började applikationer att komma, som har gjort att tvåvägskommunikation blivit möjligt. T.ex. så har communities och bloggar gjort detta möjligt. Genom bloggarna kan vi idag uttrycka vår åsikt mycket friare än vad vi kunde innan dessa kom.

Utöver communities och bloggar kan vi idag även titta på videoklipp på YouTube, eller titta på hela serieavsnitt på många olika TV-kanalers hemsidor. Vi kan söka fram information väldigt lätt, antingen genom att använda en söktjänst så som Google eller gå in på en av alla wikis som finns, t.ex. Wikipedia. Att följa nyheterna via webben är idag nästan en självklarhet, i alla fall för den generation som växt upp med datorer och internet.

När Tim O’Reilly och hans kollegor myntade begreppet Webb 2.0 2003, kom de fram till bl.a. tre ”teman”:
•    Webben som plattform
•    Utnyttjandet av kollektiv kunskap
•    Användaren ska få en ”rik upplevelse”
Dessa tre teman kan man säga är vad Webb 2.0 består av, eller rättare sagt vad en sajt ska bestå av för att få klassas som Webb 2.0.

Hur kan då webben komma att se ut i framtiden? Jag tror att de applikationer som finns idag kommer att utvecklas ännu mer. Applikationerna kommer att kunna anpassas för varje person/användare.

Det pratas redan nu om webb 3.0, där man anser att webben kommer bli semantisk. Med detta kan man säga att istället för att behöva skriva ”pizza+Örebro+utkörning” i Google’s sökruta, ska man kunna skriva in ”Jag vill ha en pizza med ananas, skinka och ost, men vad kostar det och hur kan jag få den?”. T.ex. kommer sökmotorerna kunna presentera olika resultat beroende på t.ex. vad du själv är intresserad av. Detta tror jag kan bli en bra och rolig funktion som många skulle tycka om.

Jag tror även att webbläsarna kommer att kunna hantera grafik på ett bättre sätt, och att 3D är ett vanligt förekommande i framtiden på webben. T.ex. så kommer vi kanske att kunna gå på visningar i hus/lägenheter via en webbläsare (vilket kanske kan vara ett bra första steg när man letar hus/lägenhet), och på så vis avgöra om man vill ta en titt i verkligheten eller inte.

Utöver ovanstående tror jag att webbläsarna även kommer att kunna integreras mer och mer med olika sajter, t.ex. Facebook, Flickr, Twitter, etc. så att man snabbt kan ta del av olika typer av information, alltså att användarna inte behöver gå till själva sajten för att logga in för att ta del av information, utan de kan få informationen direkt.

Utvecklarna kommer även att dra mer nytta av de ramverk som finns idag för att skapa ännu mer interaktiva sajter, genom att t.ex. använda sig av AJAX, jQuery, etc. Någon gång tror jag att det kan komma ett nytt ramverk som överträffar dagens ramverk.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar